Moda na food trucki

Mobilne punkty gastronomiczne wymyślone przez amerykańskich ranczerów w latach 60. XIX wieku znacząco różnią się od tych, które współcześnie można spotkać na ulicach Warszawy. Nie znajdziesz w nich suszonego mięsa, fasoli i boczku przechowywanych tygodniami dla strudzonych wędrowców, poszukujących pastwiska dla hodowanego przez siebie bydła. Skosztujesz za to oryginalnych dań z najdalszych zakątków świata.

Warszawska kuchnia niejedno ma imię

Warszawa to niewątpliwie nie tylko administracyjna, ale także kulinarna stolica Polski. Nie brakuje tu wykwintnych restauracji, uroczych knajpek, klimatycznych barów i pubów. Dużym powodzeniem cieszą się także tzw. food trucki, czyli mobilne punkty gastronomiczne. Wydaje się, że street food to już nie tylko jedzenie. To po prostu styl życia. Luźna atmosfera, krótki czas oczekiwania na posiłek i aura towarzyskich spotkań na świeżym powietrzu sprawiają, że kuchnia uliczna kusi nie tylko hipsterów.

Street foodowa mekka

Wszystkie najlepsze food trucki zebrane w jednym miejscu? Jeśli masz ochotę na pyszne jedzenie pod chmurką, koniecznie odwiedź Nocny Market (link: https://www.facebook.com/nocnymarket/ ). Ten klimatyczny targ mieści się na peronach dawnego dworca Warszawa Główna (ul. Towarowa 3). Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Do wyboru: kuchnia indyjska, koreańska, brazylijska i nie tylko. Street foodowe życie nie kończy się jednak na Nocnym Markecie. Food trucki znajdziesz w każdej dzielnicy Warszawy. Do najbardziej znanych i lubianych należą m.in. Nice To Eat You, Love Burger i Na-Żarty. Na stronie http://myfoodtruck.pl/ szybko i wygodnie odszukasz najbliższy mobilny punkt gastronomiczny. 

Festiwale kulinarne

Niech żyje jedzenie uliczne! Na jego cześć zorganizowano już nie jeden festiwal. Ten największy to niewątpliwe „Żarcie na Kółkach” (podlinkować https://www.facebook.com/zarcienakolkach/) , czyli cykliczna impreza, która w tym roku odbyła się na błoniach Stadionu Narodowego. W pysznym jedzeniu zakochać się mogli zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie. Dużą popularnością cieszyły się tak niezwykłe dania jak czekoladowy kebab. Street food często gości także na Bulwarach Wiślanych oraz na food truckowych zlotach i targach śniadaniowych (https://www.facebook.com/targsniadaniowy/)  organizowanych przez poszczególne dzielnice Warszawy. Głośno robi się o nim również przy okazji ogólnopolskiego Festiwalu Smaków Food Trucków.

Nabrałeś smaka na food trucka? To świetnie! Zajrzyj na stronę http://www.foodtruckportal.pl/ i dowiedz się wszystkiego o zbliżających się imprezach street foodowych, polecanych jadłowozach, a także wskazówkach biznesowych dotyczących rozkręcenia własnej kulinarnej działalności. 

Ogarnięcie swoich wydatków i rozsądne planowanie budżetu to spore wyzwanie. Niemniej już czas najwyższy! Jeśli zależy ci na samodzielności finansowej i stopniowym uniezależnianiu się od pomocy rodziców, nie zwlekaj: załóż konto studenckie, inwestuj środki i przede wszystkim planuj, planuj i jeszcze raz planuj.

Zwierzęta są zapewne ważne w życiu wielu z Was. Tym razem nasi studenci i pracownicy w Warsaw Students Guide włączyli się w akcję pomocy psom i kotom w Schronisku na Paluchu a także odwiedzili miejsce, które chwyci za serce nie tylko kociarzy – Miau Cafe.

Mobilne punkty gastronomiczne wymyślone przez amerykańskich ranczerów w latach 60. XIX wieku znacząco różnią się od tych, które współcześnie można spotkać na ulicach Warszawy. Nie znajdziesz w nich suszonego mięsa, fasoli i boczku przechowywanych tygodniami dla strudzonych wędrowców, poszukujących pastwiska dla hodowanego przez siebie bydła. Skosztujesz za to oryginalnych dań z najdalszych zakątków świata.